Anëtarët e KKD-së takim me presidentin e Republikës së Shqipërisë

Anëtarët e KKD-së takim me presidentin e Republikës së Shqipërisë

Anëtarë të Këshillit Koordinues të Diasporës sëbashku me z. Lavdrim Krashi, Kryetar i NënKomisionit për Diasporën dhe Migracionin, dhe znj. Sonila Hysi, Drejtoreshë Ekzekutive e Agjencisë Kombëtare të Diasporës kanë zhvilluar ditën e sotme një takim me Presidentin e Republikës së Shqipërisë, SH. T. Z. Bajram Begaj.

Gjatë takimit u shkëmbyen mendime mbi forcimin e lidhjeve të shqiptarëve kudo që ndodhen, dhe fuqizimin e rolit dhe kontributit të diasporës në vendlindje. Anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës, duke e uruar për marrjen e detyrës, shprehën gatishmërinë për të bashkëpunuar me Presidentin Begaj në interes të afrimit të mëtejshëm të marrëdhënieve institucionale me diasporën shqiptare.

Kreu i Shtetit vlerësoi rolin e anëtarëve të Këshillit Koordinues të Diasporës në bashkëpunimin dhe angazhimin e vazhdueshëm për çështjet që kanë të bëjnë me përfaqësimin e interesave të shqiptarëve të larguar nga vendlindja dhe forcimin e marrëdhënieve me vendin e origjinës, duke siguruar mbështetjen e tij në nxitjen e mëtejshme të këtij bashkëpunimi.

Pyetësor për Kuvendin Mbarëkombëtar Shqiptar 2021

Pyetësor për Kuvendin Mbarëkombëtar Shqiptar 2021

Tё nderuar bashkёatdhetarё,
Kёshilli Koordinues i Diasporёs (KKD) merr pёrgjegjёsinё pёr organizimin e takimit (samitit) pёr vitin 2021. Pёr kёtё arsye, ne kemi diskutuar gjatё nё takimet tona dhe kemi vendosur qё:

1. Fjala “samit” ёshtё e papёrshtatshme pёr takime mes vёllezёrve dhe motrave, pasi ky term pёrshkruan “mbledhje nё mes zyrtarёve tё lartё dhe krerёve tё shteteve”. Ne kemi vendosur t’a quajmё KUVENDI MBARËKOMBËTAR SHQIPTAR 2021. Ky emёrtim i ri sjell:i. Konceptin qё si diaspora, ashtu edhe shqiptarёt qё jetojnё nё tё gjitha trevat shqiptare janё tё mirёpritur tё jenё pjesё e kёtij aktiviteti;
ii. Idenё e “sofrës” ku ҫdo vёlla dhe motёr tё ndjehet i barabartё dhe nuk do tё ketё “kryetar”, por do tё ketё “shёrbyes” pёr ҫёshtjen kombёtare;
iii. Ky kuvend pёr vitin 2021 do tё zhvillohet nё Prishtinё.

2. Kuvendi do tё ketё pёr qёllim:
i. Tё bёjё njё prezantim tё arritjeve tё diasporёs në tё gjitha fushat: ekonomisё, shkencёs, arsimit, gjuhёs, biznesit, kulturёs dhe sportit, tё evidentojё problemet e vёrejtura tё bashkёpunimit me shtetin amё, atё tё Kosovёs, Maqedonisё sё Veriut dhe Malit tё Zi si dhe tё bёjё propozime konkrete pёr tё ardhmen. Kjo do tё realizohet nё formёn e njё konference shkencore dhe kёmbimi pёrvojash tё ndarё nё seksione sipas tematikave, qё do tё saktёsohen nё programin zyrtar tё Kuvendit Mbarёkombёtar Shqiptar 2021.
ii. Veprimtari artistike-kulturore nga tё gjitha trevat shqiptare dhe shkollat shqipe.

3. Nё vendimmarrjen pёr kohёn, temёn, dhe organizimin e kёtij Kuvendi do tё merret mendimi i tё gjitha Shoqatave dhe Grupeve Shqiptare nё diasporё. Pёr kёtё, ju jemi mirёnjohёs tё plotёsoni pyetёsorin e mёposhtёm deri nё datёn 15 tetor 2020, duke pёrfshirё edhe ide tё reja pёr organizimin e Kuvendit, nёse do tё keni.

Pёr kёtё ju falёnderojmё paraprakisht.

Me respekt,
Kёshilli Koordinues i Diasporёs (KKD)

Për të plotësuar pyetësorin klikoni këtu:

 

 

Komunikatë e Këshillit Koordinues të Diasporës

Komunikatë e Këshillit Koordinues të Diasporës

KOMUNIKATË

Si KKD jemi duke ndjekur me kujdes situatën e paprecedentë të krijuar nga COVID-19 dhe jemi plotësisht të angazhuar me Komunitetin Shqiptar në vendet ku jetojmë në mënyrë që kjo situatë të kalojë sa më lehtë dhe me sa më pak pasoja.

Sa i përket shtetasve shqiptarë që duan të kthehen në vendlindje, kemi komunikuar me qeverinë e cila na ka konfirmuar angazhimin e saj. Jemi të informuar se deri tani janë riatdhesuar të gjitha rastet emergjente.

Me shqetësim po ndjekim situatën e krijuar për shtetasit shqiptarë në pikat kufitare me Greqinë. I kemi kërkuar shtetit shqiptar që të marrë masa urgjente dhe t’ua lejojë hyrjen në territorin shqiptar bashkëkombësve të bllokuar në zonën neutrale të kufirit me Greqinë si dhe për të evituar një transmetim të mundshëm të virusit, të siguroj qëndrimin e tyre në izolim për një periudhë prej 14 ditësh brenda territorit të Shqipërisë. Për këtë, i kemi ofruar qeverisë shqiptare ndihmën tonë në  mënyrë që kjo situatë të marri zgjidhjen e duhur sa më shpejt.

Në kushtet që ndodhemi, i bëjmë apel të gjithë bashkëkombasve tanë që përpara se të vendosin për t’u kthyer në Shqipëri, të mirëinformohen pranë selive diplomatike apo Njësisë së Emergjencës së Ministrisë së Punëve të Jashtme, informacionet e të cilës janë dhënë në faqen zyrtare:

https://punetejashtme.gov.al/numrat-e-emergjences-ne-mepj-dhe-te-perfaqesive-se-rsh-se-ne-bote

KKD bën thirrje që situata të tilla të mirëmenaxhohen nga konsullatat dhe ambasadat e shtetit shqiptar duke i mirëinformuar dhe iu qëndruar më pranë shtetasve tanë.

Si KKD jemi  totalisht të përkushtuar të ndihmojmë jo vetëm bashkëkombasit tanë, por edhe të kontribojmë në menaxhimin e kësaj situate të vështirë në vendlindje.  Për këtë arsye jemi në kontakt me qeverinë në mënyrë që të gjejmë mekanizmat më efikas për arritjen e këtij qëllimi.

Kjo situatë e paprecedentë është sfidë për të gjitha shtetet, jo vetëm Shqipërinë, prandaj inkurajojmë të gjithë që t’a përkrahim njëri-tjetrin brenda mundësive në kapërcimin sa më të lehtë të situatës.

Project Corner Prezantime

Projekti “E-Konsullata dhe Shërbimi Konsullor Online” u prezantua nga Zëvendës Ministri i MPJ,  Halil Hyseni. Në prezantimin e tij, Zv/Ministri Hyseni theksoi se një nga prioritetet kryesore të MPJ-së është lehtësimi i shërbimeve për publikun, ndaj ai bëri një ekspoze të dy platformave të suskseshme E-Konsullata dhe Sërbimi Konsullor Online (SHKO), të cilat kanë një impakt të drejtpërdrejtë në lehtësimin e procedurave konsullore për shtetasit shqiptarë. Në prezantimin e tij, z. Hyseni pohoi se SHKO sjell dixhitalizimin konsullor duke standardizuar formatet dhe dokumentet, rrit transparencën dhe cilësinë e shërbimeve ndërsa ul dhe shkurton tarifat, kohën dhe procedurat për qytetarët shqiptar kudo që ata ndodhën. Gjithashtu, me këtë risi, Ministria e Punëve të Jashtme është në monitorim të drejtpërdrejtë të shërbimeve që u ofrohen qytetarëve, mbikqyr veprimet e Konsujve në përfaqësitë e RSH-së në botë, ndërsa garanton shërbimin për qytetarët me anë të ndërveprimit dhe komunikimit në kohë reale.

Projekti “Strategjia për Diplomacinë Publike dhe Diasporën” u prezantua nga Avdyl Lipoveci, Drejtor i Departamentit për Ruajtjen e Identitetit në Ministrinë e Diasporës në Kosovë. Ai theksoi se Ministria e tij në kuadër të mbështetjes së investimeve, ka kryer disa hulumtime për rrjetëzimin e bizneseve, ka hapur zyra koordinimi dhe panaire, si dhe është krijuar baza e të dhënave për bizneset. Gjithashtu, së bashku me Republikën e Shqipërisë janë hapur 3000 vende për praktikë,  shkolla verore, vende pune në institucionet qëndrore dhe lokale si dhe kampe për të rinj ku më shumë se 500 të rinj kanë marrë pjesë. Përveç këtyre, ai bëri me dije se në të ardhmen synohet rrjetizimi i profesionistëve, ri-integrimi i Diasporës së kthyer si dhe ruajtja e gjuhës dhe kulturës.

Projekti “Dialog i Strukturuar mes Diasporës dhe Institucioneve”, i prezantuar nga  Liza Gashi, themeluese e rrjetit Germin, e cila vuri theksin mbi qëllimet dhe arritjet e këtij rrjeti në shërbim të Diasporës. Sipas saj, ky rrjet ka si qëllim të krijojë një rrjet të strukturuar të anëtarëve të Diasporës që janë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre shoqërore dhe politike, të krijojë mekanizma për përfshirjen e Diasporës në proceset politikëbërëse si dhe të fuqizojë anëtarët e Diasporës për të marrë pjesë në këto procese. Në këtë linjë, rrjeti Germin organizon Grupe të Diasporës për Avokim, konferenca dhe nxjerr publikime.

“Studimi i CID/Harvard mbi investimet” u prezantua nga Ermal Frashëri, përgaqësues  i Qendrës për Zhvillim Ndërkombëtar në Universitetin e Harvard-it, i cili bëri një ekspoze të një studimi të Harvard-it mbi shqiptarët e Amerikës. Ndër të tjera, ai bëri një përmbledhje të vlerësimit social të shqiptarëve në SHBA, ndërsa theksoi se ky sukses i shqiptarëve aty duhet të shfrytëzohet me strategji konkrete dhe angazhimin e institucioneve qendrore. Sipas studimit të prezentuar, shqiptarët e SHBA-ve janë të lidhur ngushtësisht me kombin shqiptar, një pjesë shumë e madhe janë të gatshëm të angazhohen vullnetarisht për projekte për Diasporën shqiptare dhe një pjesë e mirë e atyre janë të gatshëm për të investuar në Shqipëri nëse i sigurohet një ambjent më i sigurt dhe i qendrueshëm për investimin e tyre.

“Projekt-Dokumenti Kuadër mbi Angazhimin e Diasporës në Zhvillimin e Vendit”, projekt i përbashkët i MPJ me Organizatën Ndërkombëtare të Migracionit, u prezantua nga Drejtori i Përgjithshëm i Çështjeve Politike dhe Strategjike në MPJ, z. Ferit Hoxha dhe përfaqësuesja e IOM-t në Shqipëri, znj. Alma Jani, të cilët bënë një përmbledhje të dokumentit dhe objektivave kryesorë në mbështetje të strukturimit të angazhimit të diasporës në zhvillimin e vendit. Më specifikisht, Shqipëria në bashkëpunim me IOM-në ka hartuar Dokumentin Politik Kuadër për angazhimin e komuniteteve shqiptare jashtë vendit për zhvillimin e Shqipërisë. Qëllimi i këtij Dokumenti është që pas studimit të Diasporës shqiptare dhe gatishmërisë për të kontribuuar konkretisht në Shqipëri, me mbështetje nga donatorë, nisma relevante të realizohen për transferimin e aftësive dhe njohurive, mbështetjen për të rinjtë në hapje biznesesh, investimin në distancë dhe rritje kapacitetesh të strukturave të qeverisë.

Aplikacioni  “Infostranieri”, u prezantua nga Bashkim Sejdiu, përfaqësues i Diasporës nga Presheva me banim në Itali, themelues i tij, i cili prezantoi qëllimet e këtij aplikacioni inovativ dhe dinamik që favorizon integrimin dhe lehtëson burokracinë, ku oferta dhe kërkesa takohen me mjete efektive që lehtësojnë komunikimin midis palëve, duke reduktuar kohën, kostot dhe duke kapërcyer barrierat gjuhësore pasi ofrohet në 11 gjuhë. Në këtë aplikacion për të gjithë emigrantët në Itali, gjenden të gjitha informacionet dhe mbështetja e duhur për praktikat burokratike në çdo fushë.

Paneli “Përfaqësitë Diplomatike dhe Diaspora: drejt një bashkëveprimi më efikas dhe modern”

Paneli “Përfaqësitë Diplomatike dhe Diaspora: drejt një bashkëveprimi më efikas dhe modern”, i organizuar nga Ministria e Punëve të Jashtme, mblodhi përfaqësues të lartë shtetëror si edhe përfaqësues të spikatur të Diasporës shqiptare dhe u ndoq me interes nga rreth 370 pjesëmarrës.

Fjalën hapëse të këtij paneli e mbajti MPJ Bushati i cili u ndal në bashkëpunimin e përbashkët konsullor në kuadër të Partneritetit Strategjik midis Shqipërisë dhe Kosovës, i cili po thellohet më tej përmes veprimeve konkrete, siç ishte çelja e Konsullatës së Përbashkët në Mynih, pas asaj të Milanos, si dhe ofrimit të shërbimeve konsullore në Bari, me synimin për të ndjekur këtë praktikë edhe në vendet e tjera me interes të përbashkët. Gjithashtu, Ministri Bushati solli në vëmendje reformën e shërbimeve konsullore, ku veç rritjes së gamës së shërbimeve nëpërmjet aplikimit të teknologjisë dixhitale dhe uljes së çmimeve për shërbimet, me anë të përdorimit të aplikacionit E-Konsullata është rritur ndërveprueshmëria mes MPJ dhe shqiptarëve që jetojnë jashtë atdheut dhe ky bashkëpunim do të njohë një dimension tjetër me zbatimin e Konsullatës dixhitale.

Në këtë panel fokusi primar i diskutimeve u përqendrua tek rritja e bashkëpunimit dhe ndërveprimit me komunitetet kombëtare në botë, ofrimin e shërbimeve konsullore ndaj tyre si dhe për krjimin e një mjedisi më të favorshëm për angazhimin e Diasporës shqiptare në mënyrë më efektive në zhvillimin politik, socio-ekonomik dhe kulturor të vendit, por edhe një bashkëveprim më efektiv, në funksion të ruajtjes dhe fuqizimit të identitetit dhe trashëgimisë sonë jashtë vendit.

Në këtë kuadër u prezantua puna për krijimin e konsullatave të përbashkëta me Kosovën si dhe u prezantua arritja më e fundit e diplomacisë shqiptare në shërbim të ofrimit të shërbimeve ndaj Diasporës shqiptare, aplikacioni E-Konsullata e cila synon të sjellë më afër shqiptarët kudo që ndodhen me anë të shërbimeve të nevojshme për to. Në kuadër të përmirësimit të mëtejshëm të kësaj marrëdhënie dhe shërbimesh siç u bë e qartë dhe në këtë panel, bëhet i nevojshëm vazhdimi i procesit të regjistrimit të Diasporës shqiptare, proces i cili ka filluar tashmë.

Paneli “Organizimi i Diasporës dhe roli i saj në zhvillimin e Atdheut: Eksperienca nga bota”

Paneli “Organizimi i Diasporës dhe roli i saj në zhvillimin e Atdheut: Eksperienca nga bota”, i organizuar nga Ministria e Punëve të Jashtme, mblodhi përfaqësues të lartë të institucioneve vendase dhe ndërkombëtare dhe rreth 240 pjesëmarrës nga diaspora.

Gjatë panelit u diskutua mbi arritjet e Diasporës në botë dhe rolit të tyre për atdheun në tërësi dhe momente kyçe në veçanti. Gjithashtu, u diskutua rreth formave të bashkëpunimit midis Diasporës shqiptare dhe institucioneve qendrore për të rritur këtë bashkëpunim në të mirë të të dyja palëve. Kjo marrëdhënie e re partneriteti do të krijonte mundësi të reja për bashkëpunimin midis Diasporës shqiptare në vetvete por edhe rritjen e bashkëpunimit me shtetin shqiptar dhe rritjen e investimeve.

Ministri për Diasporën i Kosovës, z. Valon Murati gjatë fjalës së tij në këtë panel, u fokusua në nevojën për transformimin e Diasporës shqiptare si urë lidhëse me investitorët e huaj por edhe ato në Atdhe për të bashkëpunuar me projekte konkrete për zhvillimin ekonomik të vendit. Në këtë kuadër janë organizuar një serë konferencash në vende të ndryshe të Evropës dhe botës pasi investitorët më të përshtatshëm janë ato nga Diaspora, të cilën do shërbejnë dhe si magnet për investitorët e huaj. Më tej, Ministri theksoi se Kosova ka ndërtuar rrjetin e studentëve shqiptar dhe juristive në Diasporë ndërsa synohet që së bashku të realizohet rrjetizimi dixhital i profesionistëve shqiptarë.

Zv. Ministrja e Punëve të Jashtme, znj. Odeta Barbullushi gjatë fjalës së saj theksoi se Samiti i Diasporës kishte si qëllim vendosjen e një ure bashkëpunimi midis Atdheut dhe Diasporës shqiptare por edhe rritjen e ndërveprimit midis vet komuniteteve shqiptare në botë. Gjithashtu, znj. Barbullushi theksoi se me anë të këtij Samiti tashmë Shqipëria ka një database mbi shqiptarët në botë e cila duhet të vazhdoi të pasurohet përgjatë kohës. Ky Samit, shërben edhe për identifikimin e gjërave të cilat institucionet kanë bërë mirë ose jo, dhe së bashku me gjithë aktorët e përfshirë të bëjnë më mirë në të ardhmen. Shqipëria, sipas znj Barbullushi ndonëse një vend unik për nga natyra e Diasporës së saj, nuk është e vetme pasi shtete të tjera me traditë të hershme bashkëpunimi me Diasporat e tyre mund të shërbejnë si model frymëzimi edhe për Shqipërinë.