KKD me ministren e jashtme të Kosovës: Diaspora interes i përbashkët

Anëtarët e Këshillit Koordinues të Diasporës (KKD) zhvilluan një takim online me Ministren e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Republikës së Kosovës znj. Donika Gërvalla dhe Zëvendësministren e Punëve të Jashtme e Republikës së Kosovës, znj. Liza Gashi, ku prezantuan punën e KKD-së.

Kryetari i Këshillit Koordinues të Diasporës Z. Mark Gjonaj duke e falënderuar ministren e Jashtme të Kosovës, dhe të pranishmit e tjerë prezantoi një përmbledhje të punës së deritanishme të KKD-së, duke theksuar së prej krijimit të Këshillit, anëtarët e tij kanë bashkëpunuar dhe janë angazhuar vazhdimisht për çështjet që kanë të bëjnë me përfaqësimin e interesave të shqiptarëve të larguar nga vendlindja dhe forcimin e marrëdhënieve të tyre me vendlindjen.

Ndërsa ministrja Gërvalla shfaqi interes mënyrën e funksionimit të KKD-së, ndihmën që ai mund të japë për Diasporën dhe mundësinë e bashkëpunimit të Këshillit me Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe Diasporës së Republikës së Kosovë. Ministrja Gërvalla theksoi se mërgata është e përbashkët, ajo çka duhet të ndryshohet është qasja ndaj saj.

Ndërsa zv. ministrja Gashi theksoi se para së gjithash duhet si fillim një skanim i situatës në Diasporë (mësueseve në Diasporë, shoqatave në Diasporë dhe bizneseve në Diasporë), duke nënvizuar prej saj edhe faktin e organizimit të takimeve sipas shteteve në Diasporë. Ajo u ndal tek Qendrat Kulturore në Diasporë, mësimin plotësues në Diasporë, si dhe bëri me dije se është në proces draftimi i ligjit të Diasporës dhe Strategjia e re për Diasporën.

I pranishëm në këtë takim sipërmarrësi Lazim Destani theksoi faktin se zhvillimi i ekonomisë është motor për Diasporën. Dhe është përkatësisht Dhoma e Biznesit të Diasporës një urë lidhëse tashmë e ngritur për Diasporën.

Ndërsa Anila Smorgrav, foli për rolin që ka KKD-ja dhe përbërjen e Këshillit, duke u ndalur tek aktivitetet dhe përpjekjet për të drejtën e votës së Diasporës.

Adriana Bejko në fjalën e saj theksoi rëndësinë që ka ruajtja e gjuhës shqipe e cila promovon edhe ruajtjen e identitetit tonë kombëtare.

Gjatë takimit u diskutuan edhe mbi qendrat kulturore për Diasporën, strategjinë e re që është duke hartuar nga qeveria e Kosovës, për çështjen e arsimit në Diasporë dhe diplomacinë ekonomike, si dhe për bashkëpunimin e mëtejshëm të Këshillit me qeverinë e Kosovës dhe forcimin e bashkëpunimit së bashku me qeverinë e Shqipërisë.